Dubbeltrubbel

Motion?

Kategori: Fajn

 
En sak som jag tycker är svårt med att ha valp är hur man ska veta att det blir rätt!
Att dom får rätt mängd mat, sover tillräckligt, tränar tillräckligt mycket passivitet, att man bestämmer lagom mycket och sånt där.
En sak som har varit aktuell är frågan om motion. Jag har diskuterat saken med en kompis som har valp i samma ålder. Den valpen ska bli jakthund och vi har inte riktigt samma tankar om hur mycket valpar bör röra på sej.
Fajn, som nu är drygt 6 månader, får några gånger i veckan följa med på en promenadrunda som är 2,7km lång. Då får hon springa lös ungefär halva rundan och rejsar som tusan på plöjda åkrar och i lerdiken. Resten av vägen får hon gå kopplad eftersom det inte lämpar sej för lösspring. Ett par gånger har hon fått gå med på den långa rundan som är drygt 4km, mest för att jag inte vet vart jag ska göra av henne annars.
I övrigt är hon ute i trädgården och springer, vi kan gå ut på gärdet eller ta en 5-minuters tur i skogen där hon får springa lös. Hon gör riktigta glädjerus och gillar särskilt att springa på dom där plöjda gärdena som är riktigt skitiga!
 
Men det är ju så svårt att veta vad som är lagom!
Jämfört med den här jakthundsvalpen blir hon flåsig jättesnabbt. Är det för att den har så mycket bättre kondition? Eller för att hon tar i mer? Har den för bra kondition? Eller har hon för dålig?
 
Vad tycker ni om valpars rörelse? Har ni några riktlinjer? Eller kör på känn?
 

KOMMENTARER:

  • Zara säger:
    2015-11-17 | 12:49:00
    Bloggadress: http://nouw.com/mymlan

    Jag tycker också det där är svårt.
    Jag har en belgisk vallhund. Nu är hon 8 månader.
    Jag hade hört att man skulle börja med en 5 minuters promenad per dag när valpen var 2 månader och sen öka 5 minuter varje månad. Så det körde jag på. Utöver det så blev hon såklart rastad när hon behövde och hon fick springa lite fritt i skog och trädgård.

    Sen kom vi till en veterinär som var någon specialist. Han tyckte vi gick ALLDELES för lite med henne. Vi kände oss jätte dumma och ökade promenaderna. Då var hon kanske 4 månader.
    Sen kom vill valpkursen och vi pratade där om hur mycket vi gick med henne.
    Där tyckte vår ledare att vi ALLDELES för mycket och att vi skulle få en överaktiv hund.

    Nu har jag börjat gå lite mer med henne. Försöker se på henne vad hon orkar. Går man i skogen och hon är lös orkar hon mer än om jag går i stan där man möter mycket hundar o människor.

    Jag vet inte om jag gör rätt för jag har verkligen känt mig vilsen i det här men jag hoppas att det blir bra! :)

    Svar: Ja det finns ju så många "experter"! :/Jag fick många bra svar i facebookgruppen.. jag tror nog att man klarar sej rätt bra om man bara inte påtvingar en massa motion, utan mer låter valpen styra själv under ordnade former.. Lycka till! :)
    dubbeltrubbel.blogg.se

Kommentera inlägget här: